Het ras

De Russisch blauwe kat is relatief klein van afmetingen, heeft een gespierd enigszins langwerpig lichaam. Het hoofd heeft een regelmatige driehoekige vorm en de snuit heeft een kaarsrecht profiel. Ze hebben grote ogen, grote naar de punten gerichte oren. Katten van dit ras hebben lange gespierde poten met lila-roze kussens, een krachtige nek en een lange dunne staart met een spitse punt. De ogen van Russisch-blauwe katten zijn diepliggend, amandelvormig en hebben bijzondere smaragdgroene kleur.

Het visitekaartje van het ras is zijn unieke vacht: hij is noodzakelijkerwijs kort, met een dichte dikke ondervacht, dat zijdeachtig aanvoelt. Zo'n bontjas beschermt de kat perfect tegen regen en vorst. De kleur valt volledig samen met de naam van het ras: alle tinten blauw, van licht tot donker, met een zilveren glans.

Het karakter

Russisch blauwe katten zijn echte aristocraten, onder alle omstandigheden behouden ze een gevoel van tact en zelfrespect. Ze zijn aanhankelijk, gehoorzaam en lief, ze zijn in staat om de baasjes goed in te palmen, maar zullen nooit iets onder dwang doen. Vaak ontstaat er een vertrouwensrelatie tussen zo'n kat en zijn eigenaar, en dan voelt het dier elke verandering in stemming en past zich er makkelijk aan. Russisch blauwe kat kan prima langere tijd alleen zijn, daarom zijn dat uitstekende maatjes voor mensen met druk leven.

Blauwe russen kunnen makkelijk het luidruchtige gezelschap van kleine kinderen verdragen en nemen zelfs graag deel aan hun spelletjes, zonder klauwen los te laten. Maar deze katten zijn erg op hun hoede voor vreemden en laten hen niet meteen toe om zichzelf te benaderen of te aaien. Het is dus wel raadzaam om eerst het vertrouwen van de blauwe rus te winnen. Deze katten kunnen goed omgaan met honden en andere huisdieren, maar zullen voortdurend hun superioriteit bewijzen. Een Blauwe Rus is altijd de baas in huis.

Blauwe Russen zijn erg nieuwsgierig en speels. Ze hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct, zodat ze urenlang kunnen jagen op speelgoedmuisjes, ballen en hengels. Ze houden van buitenlucht en waarderen een wandeling in de tuin.

Schoonheid en hygiëne

De Blauwe Rus onderscheidt zich door zijn reinheid en kieskeurigheid, dus gaat hij niet in een vuile kattenbak en eet niet uit een ongewassen kom. Daarom is het raadzaam om de kattenbak regelmatig te verschonen en dagelijks verse bakjes met voer en water zetten. Het kammen met een borsten (met natuurlijke haren) een keer per week is vaak voldoende om de vacht verzorgd te houden. Oogjes en oortjes af en toe afnemen met een nat wattenschijfje is goed om de ogen en oorschelpen schoon te houden. Om de tandjes en tandvlees te verzorgen is de aanwezigheid van speciale brokken tegen tandsteen zeer raadzaam. De scherpe nagels kunnen van tijd tot tijd bijgeknipt worden met speciaal nagelschaartje.

Voeding

Het is aan te raden om Blauwe Russen een professioneel premium voer te geven, maar als u besluit om "natuurlijk" voer aan te bieden, kies dan alleen voor BARF vlees (zoals carnibest of BARFmenu). Als verwennerij kunt u ook vers zeevis aanbieden. En dan het belagrijkste: geen gerookte, gezouten of gebakken lekkernijen van de tafel van het baasje, ook geen zout of kruiden!

Opvoeding en training

Russisch blauwe katten zijn slim en snel van geest. U kunt ze simpele trukjes leren, zoals over een obstakel springen of op commando op je achterpoten staan. Maar vergeet niet dat de Russische blauwe kat een trots en onafhankelijk karakter heeft en dat hij geen aanhoudende eisen tolereert als hij niet in de stemming of moe is. Liefde, geduld en positieve beloning - dit is de sleutel tot succesvolle training en opgewekte stemming van uw huisdier.

Gezondheid

Omdat de Russisch blauwe kat een natuurlijk ras is, onderscheidt hij zich door een goede gezondheid en goede immuniteit en is hij niet vatbaar voor genetische ziekten. Met de juiste zorg kan een kat wel 20 jaar oud worden. Tijdige vaccinatie zal het dier beschermen tegen rhinotracheitis, panleukopenie, calcivirus en hondsdolheid, en tijdige ontvlooiing en ontworming zal beschermen tegen wormen en andere parasieten.